All posts by Elektra Hila

Buxheti i bujqësisë për vitin 2019, Rrapaj: Disa zëra në buxhet duhet të rishikohen

Kryetari i Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar, Agim Rrapaj, në një intervistë për Fax News ka komentuar buxhetin e parashikuar nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural për vitin 2019. Në këtë intervistë ai ka folur për të gjithë strukturën e buxhetit, duke vënë në pah anët pozitive dhe mangësitë dhe duke ofruar zgjidhje se si mund të përmirësohet. Buxheti për sigurinë ushqimore dhe mbrojtjen e konsumatorit ka një ulje prej 18%  krahasuar me vitin e shkuar, kjo vjen në një moment kur ky segment duhet të kishte më shumë prioritet.  Continue reading Buxheti i bujqësisë për vitin 2019, Rrapaj: Disa zëra në buxhet duhet të rishikohen

Projekti i mbështetur nga Lëviz Albania, 4 tregje kafshësh të mbyllura, ndërhyrje në 4 të tjera.

Katër tregje kafshësh të gjalla të mbyllura dhe në katër të tjera kanë nisur investimet. Ky është rezultati i projektit “Tregjet e kafshëve të gjalla, shkak për cënimin e sigurisë ushqimore”, të mbështetur nga Lëviz Albania. Ndëra për disa të tjera kanë nisur përgatitjet e strukturave vendore që të ndërhyjnë, por deri tani, ende asgjë s’është bërë. Tregjet Stom Golem në Shkodër, Shelqet në Vaun e Dejës, Milot në bashkinë Kurbin, Librazhdi, Qukësi në Prrenjas, Gostima në bashkinë Cerrik, tregu i Rrogozhinës, Mifoli në Vlorë dhe Çerrava e Voskopi respektivisht në Pogradec dhe Korçë, ishin 10 tregjet e monituara. Continue reading Projekti i mbështetur nga Lëviz Albania, 4 tregje kafshësh të mbyllura, ndërhyrje në 4 të tjera.

Ecuria e bujqësisë, arritjet dhe problematikat që e shoqërojnë

Kontributi i bujqësisë në ekonominë e vendit ka ardhur duke u rritur në vitin 2018, sipas të dhënave të publikuara nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural dhe Ministrisë së Financave. Sipas tyre, kjo ka ardhur në sajë të mbështetjes në këtë sektor. Fondi i rimbursimit në bujqësi llogaritet në 22 milion dollar, me përjashtim të IPARD 2 që pritet të ҫelet së shpejti. Ndërsa kryeministri Rama Continue reading Ecuria e bujqësisë, arritjet dhe problematikat që e shoqërojnë

Pas 28 vitesh funksionimi, investohet për herë të parë në tregun e kafshëve të Rrogozhinës

Pas gati 3 dekadash, që kur Tregu i Kafshëve të Gjalla në Rrogozhinë ka nisur të funksionojë si i tillë, bashkia e këtij qyteti dhe administratori i tregut, kanë nisur investimet. Pak javë më parë, Bashkia e Rrogozhinës ka akorduar një fond prej afro 4.5 milionë lekësh për investime në këtë treg, ndërkohë që ka ndryshuar dhe ditën e oraret e tregtimit të kafshëve në të. Continue reading Pas 28 vitesh funksionimi, investohet për herë të parë në tregun e kafshëve të Rrogozhinës

Çërravë dhe Voskop, institucionet në Pogradec dhe Korçë, ping – pong përgjegjësish, konsumatori në rrezik

Tregjet e kafshëve të gjalla në Çërravë të Pogradecit dhe Voskopit (Turan) në Korçë, dy nga më të mëdhatë në vend dhe në rajonin e Korçës, vazhdojnë të funksionojnë jashtë çdo kontrolli.  Prej degadash, në këto pazare hyjnë e dalin, shiten e blihen bagëti të ndryshme, jashtë çdo standarti tregëtimi të kafshëve të gjalla. Megjithëse në këto kushte të patolerueshme dhe të ngritura si shqetësim edhe më herët, pushteti vendor duket i pafuqishëm për të ndërhyrë. Continue reading Çërravë dhe Voskop, institucionet në Pogradec dhe Korçë, ping – pong përgjegjësish, konsumatori në rrezik

Kushtet e papërshtatshme, Bashkia Cërrik reagon, mbyll tregun e kafshëve në Gostimë

Bashkia e Cërrikut ka mbyllur tregun e kafshëve të gjalla të Gostimës, pjesë e njësisë administrative Mollas. Me urdhër të kryetarit të kësaj bashkie, Z.Altin Toska, ky treg nuk funksionon prej pak javësh. Gjatë monitorimit të kryer ditën e djelë, datë 16 shtator 2018, në kuadër të projektit “Tregjet e kafshëve të gjalla, shkak për cënbimin e sigurisë ushqimore”, të mbështetur nga Lëviz Albania. Continue reading Kushtet e papërshtatshme, Bashkia Cërrik reagon, mbyll tregun e kafshëve në Gostimë

Monitorimi, pas presioneve dhe ndërhyrjes së Bashkisë Vau i Dejës, investime në tregun e Shelqetit

Monitorimi i tregjeve të kafshëve të gjalla, mediatzimimi i situatës së tyre dhe kushtet që nuk plotësojnë e për pasojë, por rrezikojnë shëndetin e konsumatorit, ka bërë që të fillojnë dhe lëvizjet e para. Pak kohë pas mbyllje së dy tregjeve në Peqin dhe Gramsh në muajin korrik, pas mbledhjes së organizuar nga Prefekti i Korçës me kryebashkiakët e qarkut, efekti është shtrirë edhe në Veri e konkretisht në bashkinë Vau i Dejës. Continue reading Monitorimi, pas presioneve dhe ndërhyrjes së Bashkisë Vau i Dejës, investime në tregun e Shelqetit

Tregu i Rrogozhinës po vret shqiptarët, kafshët theren rrugëve në ditën e pazarit

Rrogozhine

Pamjet që do të shikoni në videon e mëposhtme, nuk duan shumë koment. Papërgjegjësia e institucioneve vendore dhe konkretisht në këtë rast, e Bashkisë Rrogozhinë arrijnë kulmin. Tregu i Kafshëve të Gjalla që zhvillohet çdo të shtunë pranë Urës së Rrogozhinës, përveç faktit që nuk plotëson asnjë standard për të garantuar një prej pjesëve të zinxhirit të sigurisë ushqimore, herë-herë kthehet edhe në një “thertore portative ilegale”. Siç e shikoni në këto pamje, gjatë Continue reading Tregu i Rrogozhinës po vret shqiptarët, kafshët theren rrugëve në ditën e pazarit

Miratohet VKM e re e etiketimit, synon mbrojtjen e konsumatorit

etiketimiiushqimeve

Një vendim i qeverisë shqiptare detyron tashmë Operatorët e Biznesit Ushqimor që të deklarojnë në etiketën e mallrave, vlerat ushqimore dhe alergentët që përmban produkti. Duke filluar që nga ky vit dhe në vazhdim, subjektit i duhet të sigurojë kriteret e përmenduara më lart, pasi viti 2019 do të ndalojë në mënyrë kartegorike mos deklarimin e origjinës së lëndës së parë, duke shmangur kështu të gjitha përpjekjet për abuzime dhe duke garantuar një sistem të mirëfilltë dhe të konsoliduar te gjumueshmërisë, e cila është hallka e parë e zinxhirit për sigurinë e produkteve ushqimore. Continue reading Miratohet VKM e re e etiketimit, synon mbrojtjen e konsumatorit

Agropërpunimi, Krifca: Kërkesa prej 30 mln eurosh drejt finalizimit

agroperpunimi

Drejtoresha e Agjencisë së Zhvillimit Bujqësor dhe Rural (AZHBR), Frida Krifca gjatë një takimi me investitorë në qytetin e Lezhës për programin e “100 fshatrave”, theksoi se qeveria shqiptare ka në procesim një kërkesë prej 30 mln eurosh për agropërpunimin.Gjatë fjalës së saj, Krifca u shpreh se kërkesa për këtë shumë të konsiderueshme është në prag finalizimi, ku bëhet fjalë për 270 projekte të cilat janë të kreditueshme. Continue reading Agropërpunimi, Krifca: Kërkesa prej 30 mln eurosh drejt finalizimit