Category Archives: Aktualitet

Rënia e besimit në ekonomi, bizneset: Ndikoi skema e TVSH-së dhe paratë e pista

Ekspertet-3-933x445

Bizneset prodhuese thonë se rënia e besimit në ekonominë shqiptare përgjatë muajve të fundit lidhet me përfshirjen në skemën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar të biznesit të vogël, e cila ka dhënë efekte zinxhir edhe në biznesin e mesëm dhe të madh. Continue reading Rënia e besimit në ekonomi, bizneset: Ndikoi skema e TVSH-së dhe paratë e pista

Qytetarët i besojnë më shumë AMF-së në zgjidhjen e problematikave të tyre

amf-12

Qytetarët i janë drejtuar gjithnjë e më shumë Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare për zgjidhjen e problematikave të tyre në lidhje me tregjet nën mbikëqyrje. Në 6-mujorin e parë të vitit 2018 u shënua një rritje e numrit të problematikave që konsumatorët i kanë paraqitur AMF-së për zgjidhje. Deri në datën 27.06.2018 në Autoritet janë depozituar 41 ankesa për çështje të ndryshme, mbi 90% e tyre të lidhura me tregun e sigurimeve. Continue reading Qytetarët i besojnë më shumë AMF-së në zgjidhjen e problematikave të tyre

Projekti, nisin reagimet për tregjet e kafshëve. Prefekti i Korçës mbledh institucionet vendore: Task forcë për evidentimin e problemeve.

photo bas

Projekti “Tregjet e kafshëve të gjalla, shkak për cënimin e sigurisë ushqimore”, i mbështetur nga Lëviz Albania, po jep efektet e para dhe reagimet nga pushteti vendor e ai qëndror. Në kuadër të monitorimit të 10 tregjeve të kafshëve të gjalla, ku përfshiheshin dhe ato të Çërravës në Pogradec dhe Voskopit në Korçë, Prefekti i këtij qarku, Dhori Spirollari, ka mbledhur në drejtuesit e instituicioneve vendore, në lidhje me masat që duhen ndërmarrë. Continue reading Projekti, nisin reagimet për tregjet e kafshëve. Prefekti i Korçës mbledh institucionet vendore: Task forcë për evidentimin e problemeve.

Tregu i kafshëve në Qukës, Bashkia Prrenjas e dorëzuar: Dy vjet që kërkojmë ndihmë për ta përmirësuar por s’kemi fonde

qukws

Bashkia Prrenjas është e vetëdishme për kushtet e papërshtatshme të tregut të kafshëve të gjalla në Qukës, por megjithë përpjekjet për ta ndryshuar, e ka të pamundur për arsye financiare. Pakashumë, kjo është përgjigjia që Bashkia e Prrenjasit i ka kthyer kërkesë për informacion në lidhje me mundësinë e ndryshimit të kushteve në Tregun e Qukësit. Continue reading Tregu i kafshëve në Qukës, Bashkia Prrenjas e dorëzuar: Dy vjet që kërkojmë ndihmë për ta përmirësuar por s’kemi fonde

Bashkia përgjigjet për tregun e Cërravës:Nuk plotëson asnjë kusht, veterinerët tanë prezent. Duhet mbyllur, ne nuk ndërhyjmë dot.

Cerrava-696x318

Bashkia e Pogradecit, është bashkia e parë që i është përgjigjur letrës për situatën e tregut të kafshëve të gjalla në Çerravë. Pak ditë pasi në kuadër të projektit “Tregjet e Kafshëve të Gjalla, si shkak për cënimin e sigurisë ushqimore”, të mbështetur nga Lëviz Albania, Kryetari i Bashkisë së Pogradecit, Eduart Kapri, është përgijgur në lidhje me situatën e tregut të Çërravës, i cili ka qenë pjesë e monitorimit për kushtet dhe standardet që ka. Continue reading Bashkia përgjigjet për tregun e Cërravës:Nuk plotëson asnjë kusht, veterinerët tanë prezent. Duhet mbyllur, ne nuk ndërhyjmë dot.

Tregu i Gostimës në Cërrik si në kohën e pushtimit turk. Blegtorët i kërkojnë kushte bashkisë: Ne paguajmë.

cerrik

Vetëm pak kilometër larg qytetit të Cerrikut, poshtë një urë mblidhen çdo ditë të djelë, me qindra blegtorë të të gjithë qarkut Elbasan, por edhe nga rrethe të tjera. Nuk bëjnë trafik, por as nuk luajnë domino, apo nuk e kanë ditë parjesh. Ata nxjerrin aty kafshët e tyre që i kanë për t’i shitur, ndërkohë që dhjetra tjerë të interesuar behin e presin poshtë këmbëve të urës, për të pritur “gjahun” e tyre. Continue reading Tregu i Gostimës në Cërrik si në kohën e pushtimit turk. Blegtorët i kërkojnë kushte bashkisë: Ne paguajmë.

Bashkia e Shkodrës braktis tregun e kafshëve në Stom – Golem, mijëra kokë pa kontroll veterinar dhe pa matrikuj

shk

Mes qindra kafshëve, tek-tuk shihet ndonjë e matrikulluar dhe me certifikatë veterinare. Hyrje-dalje makinash të ngarkuara me kafshë të gjalla, që veç detyrimit për të paguar për çdo kokë, asnjë kontroll tjetër nuk ka mbi to. Bëhet fjalë për tregun e Kafshëve të Gjalla në fshatin Stom-Golem, vetëm 5 kilometër nga qyteti i Shkodrës. Ajo çfarë e bën të konsiderohet treg, është fakti se, është i rrethuar, ka dy balera, njerën të tregut e tjetrën që çmimeve për kokë bagëti që duhet të paguajë çdo fermer apo tregtar që e shfrytëzon atë. Continue reading Bashkia e Shkodrës braktis tregun e kafshëve në Stom – Golem, mijëra kokë pa kontroll veterinar dhe pa matrikuj

Subvencionet për bujqësinë, Rrapaj: Më shumë mbështetje për fermerët

rrapajj

Eksportet në vendin tonë kanë shënuar shifra në rritje kohët e fundit për perimet dhe agrumet por shënohet një rënie në produktet e blegorisë, kjo për  shkak të kostos së lartë për prodhim dhe fondeve të pakta. Skemat e subvencioneve kërkojnë shumë punë dhe bashkëpunim midis të gjithë aktorëve për t’i disbursuar ato. Problemet si mungesa e çertifikatave të pronësisë dhe kooperimit pengojnë në përthithjen e këtyre fondeve nga fermerët. Continue reading Subvencionet për bujqësinë, Rrapaj: Më shumë mbështetje për fermerët

Çerrava dhe Voskopi, “mina me sahat” e sigurisë ushqimore. Bashkia dhe Drejtoria e Bujqësisë të dorëzuara përballë situatës së dy tregjeve të kafshëve

Cerrava-696x318

Në hyrje dhe dalje të Korçës, dy tregje të kafshëve të gjalla, çdo të enjte dhe të dielë, mbledhin qindja kafshë nga zonat përreth qytetit Jugperëndimor të Shqipërisë, ku qindra fermerë shesin, blejnë, bëjnë pazare, por pa menduar asgjë më tepër se kaq. Në fakt, fermerët janë më pak të interesuarit përveç tregtisë së tyre, ndërkohë që duhet të jenë të tjera institucionione ato që duhet të garantojnë shërbimin për ta e mbi të gjitha, atë që lidhet me sigurinë ushqimore të konsumatorëve. Continue reading Çerrava dhe Voskopi, “mina me sahat” e sigurisë ushqimore. Bashkia dhe Drejtoria e Bujqësisë të dorëzuara përballë situatës së dy tregjeve të kafshëve

Fermerët shqiptarë reduktojnë prodhimin e grurit, rritet kultivimi i perimeve

korrja-e-grurit-770x439

Pushtimi i tregut vendas nga gruri i importit dhe rënia e çmimit të drithit në tregun ndërkombëtar po i shtyn fermerët e Fierit që t’i largohen gjithnjë e më shumë kultivimit të kësaj kulture.Të dhënat që jep Drejtoria Rajonale e Bujqësisë në qarkun e Fierit tregojnë se për 2017 u mbollën në zonën e Mallakastrës dhe të fierit 1200 hektarë grurë më pak sesa në 2016. Continue reading Fermerët shqiptarë reduktojnë prodhimin e grurit, rritet kultivimi i perimeve